Ingyenes szállítás 19 990 Ft vásárlás felett

Kérdése van? Hívjon minket! 06 30 274 5367 

Blog
2021.09.07 21:24

Minden amit a kerékpáros világításról tudni akartál

Minden amit a kerékpáros világításról tudni akartál

Mai modern kerékpárlámpák egyre nagyobb teljesítményűek és sokkal tovább bírják az akkumulátoraik köszönhetően a led technológiának. Így sokkal nagyobb biztonságban lehetünk az utakon.

Mikor bicajos lámpát szeretnél vásárolni egy dolgot kell eldöntened: Látni szeretnél sötétben vagy látszani esetleg mindkettő. Reméljük ez a kis összefoglaló segít majd a választásban.

Kerékpáros lámpák fajtái

Fontos hogy biztosítsuk a láthatóságot a többi közlekedő számára. Ha sokszor kerékpározol sötétben vagy sokat tekersz erdei ösvényeken akkor nagyteljesítményű világítást kell beszerezned. Amivel méretes távolságot tudsz belátni.

Nagy teljesítményű lámpák: Ezek a kerékpáros lámpák általában drágább árszabásúak, de sokkal nagyobb fényt bocsátanak ki. Általában újratölthető akkumulátorral kapható így környezetkímélőbb, mint a hagyományos elemes társaik

Első és hátsó világítás: Segítenek a többi közlekedőnek, hogy jobban lássanak téged a sötétben. Azonban nem bocsátanak ki elég fényt ahhoz, hogy koromsötétben tekerj egy erdei ösvényen.

Különbség adódik még a rögzítés módjában illetve diódák számában és hogy újratölthető avagy eldobható elemet használunk.

Fényerősség

LED: Energiahatékonyságban és élettartamban verhetetlen, különböző vetítési képre képesek

Lumen: Megmutatja hogy egy adott tárgyra eső fény mennyiségét. Egyenlő távolságban mérve egy lumen adja meg lámpa fényintenzitását.

Vetítési kép: Ha városban tekersz és van közvilágítás, akkor érdemes olyan első lámpát választanod, ami szűk koncentrált fényt bocsát ki.

Ha erdei ösvényen vagy koromsötétben tekersz akkor érdemes széles vetítési képpel rendelkező lámpát vásárolnod. Keresd a termékek leírásánál ezeket az információkat vagy kérdezd meg szakértőinket. 

Általában mint mindenhol itt is igaz, hogy a magasabb ár nagyobb fényerőt is jelent.

Újratölthető kerékpárlámpák

Lítium-ion akkumulátor technológiának köszönhetően ezek a rendszerek több százszor feltölthetőek így környezetbarátabb megoldás, mint az elemes társaik. Folyamatos fényerőt biztosít egészen a lemerüléséig. Legtöbb lámpán van akkumulátor energiavisszajelző vagy led villogással jelzi, ha már kevés benne a tápfeszültség.

Üzemidő 

Villogó fény figyelemfelkeltő és kevesebb fogyaszt, mint egy állandóra fényre állított lámpa. Sötétben villogó fénynél nehezeben látni ezért csak akkor használd, ha van közvilágítás is. Lámpák többféle beállítással is rendelkeznek, ez lehetővé teszi számunkra, hogy váltsuk erős nagy intenzitású fény - ami gyorsabb meriti az akkumlatort - vagy a villogó fény között. Termék oldalon megtalálod, hogy melyik üzemmódban mennyi az energiafogyasztása a lámpáknak.

 

Rögzítés

Első lámpákat legtöbb esetben kormányra lehet rögzíteni, de sokan rögzítik a kerékpáros sisakra is. Nagy túrákon érdemes mindkét opciót használni. Mivel sisakra szerelt lámpánál tudod irányítani a fény útját ezért, ha csak egy lehetőséged van válaszd inkább ezt.

Hátső lámpa: Sokféle rögzítési mód létezik, felszerelheted a üléscsőre, hátizsákra vagy a hátsó csomagtartóra is.

Oldalt: Küllőre rakható fényjelző visszaverő rudak vagy ha a gumid rendelkezik fényvisszaverő csíkkal körben az is tökéletesen megteszi.

Nagy teljesítményű lámpáknál létezik olyan is, hogy külön van akkumlátor és a fényforrás. Ezek a lámpák így képekes nagyobb üzemidőt és a fény forrást biztosítani.