Ingyenes szállítás 19 990 Ft vásárlás felett

Kérdése van? Hívjon minket! 06 30 274 5367 

Lámpa szettek

12termék 112

Kerékpárvilágítás - Hogyan legyünk biztonságban az úton?

Amikor a kerékpáros kiegészítőkről és felszerelésekről van szó, a világítás az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni. A közutakon ez elsősorban azért fontos, hogy a többi közlekedő időben észrevegye Önt. Különösen akkor, ha éjszaka, közvilágítás nélküli területeken motorozol, olyan kerékpárvilágításra lesz szükséged, amely már messziről is látható. De még akkor is fontosak a kerékpárlámpák, ha jól kivilágított városközpontokban kerékpározik, hogy Ön egyértelműen kitűnjön a háttérből. Így megakadályozhatod, hogy az autósok vagy a gyalogosok elnézzenek téged, ha az eső vagy a káprázó utcai lámpák miatt rosszul látszik a kerékpárod. további információ

És persze a kerékpárvilágítás célja, hogy jobban láss, ha sötétben tekersz. Ha a kerékpárlámpa világosan megvilágítja az előtted lévő utat, elég korán észreveszed az olyan akadályokat, mint a kátyúk, pocsolyák és egyenetlen felületek, hogy időben reagálhass rájuk.
Mint látni fogod, amint a látási viszonyok romlanak, a kerékpárvilágítás segít biztonságosan közlekedni, bárhol is vagy, és jobban megvéd a balesetektől. Emiatt a kerékpárfényt számos országban általában a közúti közlekedésről szóló törvény írja elő.

A kerékpárvilágításra vonatkozó jogi előírások

A kerékpárvilágításra vonatkozó előírásokat jellemzően a közúti közlekedési törvény tartalmazza. Általában a kerékpár csak akkor tekinthető közlekedésbiztonsági szempontból biztonságosnak szürkületben, sötétben vagy rossz látási viszonyok között, ha megfelelő világítással és fényvisszaverővel van felszerelve. Ez magában foglalja a következőket:
Első lámpák: fehér lámpák fényvisszaverővel és folyamatos fényárammal (különálló vagy kombinált).
Hátsó lámpák: piros hátsó lámpák fényvisszaverővel és folyamatos fényáramlással (különálló vagy kombinált).
Pedálok: sárga fényvisszaverők, előre és hátrafelé is.
küllők és gumiabroncsok: fényvisszaverő csíkok a gumiabroncsokon vagy legalább két küllős fényvisszaverő az első és a hátsó keréken.
Ha (megfelelő) világítás nélkül közlekedik kerékpárjával az úton, közlekedési ellenőrzés esetén figyelmeztetésben vagy bírságban részesülhetsz. Itt fontos megjegyezni, hogy a világításnak a nap bármely szakában használhatónak kell lennie. Tehát még ha rugalmas rögzítő vagy szerszám nélküli gyorsszerelő rendszert is használsz, mindig magaddal kell vinned a kerékpárvilágítást, és fel kell szerelned, amikor sötétedni kezd, vagy megváltoznak az időjárási körülmények.

Melyik világítás a legjobb a kerékpárjához?

A fenti listából láthatod, hogy a közlekedésbiztonsági kerékpárvilágítás aktív és passzív fényforrásokat foglal magában. Az aktív elemeket, mint például az első és hátsó lámpákat akkumulátor vagy dinamó táplálja, és önállóan bocsátanak ki fényt, míg a passzív elemek, mint például az első, hátsó és küllős fényvisszaverők, csupán visszaverik a rájuk érkező fényt (valóban, ezért is hívják őket "fényvisszaverőnek"). A kerékpárlámpa.hu webáruházban ezeket és más, a biztonságot tovább javító termékeket a "Biztonsági termékek" kategóriában talál.

Sok városi kerékpár már alapfelszereltségként rendelkezik az előírt világítóelemekkel, így azonnal használható az utakon. Az országúti és hegyi kerékpárok esetében ez nem így van. Itt általában magadnak kell megvásárolnia a kerékpárvilágítást. Ennek azonban megvan az az előnye, hogy Te választhatod ki a kerékpározási szokásaihoz legjobban illő lámpákat. Másrészt viszont nehéz lehet megfelelő döntést hozni a rendelkezésre álló hatalmas modellkínálatból. De ne aggódjon! A kerékpárlámpa.hu az alábbiakban áttekintést nyújt a főbb szempontokról. A legfontosabb, hogy az Ön által választott lámpának rendelkeznie kell a közúti közlekedési hatóság jóváhagyásával.

Energiaellátás: akkumulátor vagy dinamó?


Sokáig nem volt alternatívája a dinamónak. A modern akkumulátorok ellenére ez a fajta áramellátás továbbra is számos előnyt kínál a kerékpárlámpák számára:
A dinamó (és általában a csatlakoztatott lámpák is) szilárdan a kerékpárra van szerelve. Ez azt jelenti, hogy kizárható minden esélye annak, hogy a kritikus pillanatokban véletlenül otthon hagyjd a kerékpárvilágítást. Az utazás rövid megszakításai esetén sem kell mindig levennie a lámpákat, hiszen azokat nem lehet olyan könnyen ellopni.
Nem kell aggódnia a kerékpárlámpák töltése miatt sem, mivel a dinamó a kerékpár mozgatásakor keletkező energiából nyeri az áramot. Ezért számíthat arra, hogy kerékpárján mindig van fény, amikor csak szüksége van rá.
A modern kerékagydinamóknak egyébként - az energiatermelés általános elvét leszámítva - kevés közük van a korábbi, az első vagy hátsó kerék oldalára erősített oldalfali dinamókhoz. Ezek a régebbi dinamók a gumiabroncshoz való súrlódás miatt jelentősen megnehezítették a pedálozást. Manapság a dinamót az első kerékagyba építik be, ezért kisebb ellenállást fejt ki, ugyanakkor védve van a szennyeződésektől és a fröccsenő vízzel szemben. A megfelelő adapterrel akár okostelefonja feltöltésére is használhatja a kerékagydinamót. Ez különösen akkor hasznos, ha hosszú túrák során navigálásra használja okostelefonját.


Ha inkább sportolásra vagy esetleg terepen közlekedsz kerékpárral, akkor valószínűleg az akkumulátorral működő kerékpárlámpákat részesíti előnyben. Ez azért van így, mert még a modern dinamók is hatással vannak a kerékpár súlyára; bár ez a normál utakon talán nem érezhető, a többletsúly a terepjárás közbeni kezelhetőségben biztosan érezhetővé válik. Ezenkívül az akkumulátoros lámpáknak a következő előnyei vannak:
A legtöbb kis lámpa kényelmesen elpakolható egy táskában, amikor nincs használatban, így mindig magánál tarthatja. A lámpák általában szerszámok nélkül fel- és levehetők. Egyes modellek esetében egy speciális lámpatartó van szilárdan a kerékpárra szerelve, amely lehetővé teszi a lámpa pillanatok alatt történő fel- és leszerelését.
Ha azt szeretné, hogy kerékpárja megjelenése a lehető legkevésbé legyen zavaró, használhat olyan kerékpárlámpákat, amelyeket rugalmas bilincsek segítségével rögzíthetsz a kormányra vagy a nyeregcsőre. Így nem lesz szükség állandó rögzítőelem felszerelésére a kerékpárra.
Ha USB-s kerékpárlámpát választ, akkor szükség esetén útközben is feltöltheti azt egy power bank vagy az okostelefon töltőeszközének segítségével.
Nincs kötve egy bizonyos lámpamodellhez; a kerékpárlámpákat bármelyik általad preferált változatra cserélheted. Különösen az első kerékpárlámpák esetében lehetnek különböző igényei, például attól függően, hogy lakott területen vagy kivilágítatlan ösvényen teker-e.
Az, hogy melyik kerékpárvilágítás a legjobb a számodra, tehát attól függ, hogy hol és milyen gyakran használja a kerékpárját. A dinamós lámpa jó választás a rövid városi utakhoz vagy a napi ingázáshoz, míg az akkumulátoros lámpák nagyobb rugalmasságot biztosítanak a kerékpársportokhoz.

Milyen fényerővel kell rendelkeznie a kerékpárvilágításnak?

A második kulcsfontosságú szempont a kerékpárvilágítás kiválasztásakor a fényerő és a fény típusa. Attól függően, hogy hol tartózkodik, a törvény legalább 10 lux fényerősséget írhat elő. Ez viszonylag alacsony, és aligha segít abban, hogy jobban lássa az utat maga előtt; egyszerűen csak láthatóbbá teszi a többi közlekedő számára. Ezért minél gyakrabban közlekedik rosszul megvilágított útvonalakon, annál fényesebbnek kell lennie a kerékpárfényének.
Miután sokáig hagyományos izzókat használtak, időközben a LED-es kerékpárlámpák is teret nyertek. A LED-ekkel ellátott lámpa nemcsak tartósabb, de az izzólámpákhoz képest sokkal fényesebb is, nagyobb fénysugarat bocsát ki, és még kompaktabb is. Ráadásul a LED-ek energiafogyasztása nagyon alacsony, ami nagymértékben meghosszabbítja az USB-porttal vagy akkumulátorral ellátott kerékpárlámpák élettartamát.
Függetlenül a lux- vagy lumenértékektől, a megfelelő fénybeállítások megakadályozzák, hogy elkápráztassa a többi közlekedőt. A közúti használatra jóváhagyott modellek ezért káprázásgátlóval vannak felszerelve, amely a fénysugár elzárását hozza létre. A 150 luxnál nagyobb fényerősségű lámpák minden esetben jobban megfelelnek a terepen való használatra. Ott sokkal hasznosabbak, mivel tökéletesen megvilágítják az egyenetlen terepet, és lehetővé teszik, hogy a motoros időben észrevegye az akadályokat.
Az utolsó szempont a kerékpárlámpa által keltett fénymező mérete. Itt egyszerűen össze kell hasonlítania a modelleket. A széles, levágott fénymező biztonságos az utakon és a kerékpárutakon való használatra.